Борщ по-Бахмацьки: Особливий Рецепт з Чернігівщини

Борщ по-Бахмацьки – це унікальна версія українського борщу, характерна для регіону Чернігівщини. Він вирізняється своїми особливими інгредієнтами та методом приготування, які надають страві неповторний смак і аромат.

Інгредієнти:

  • 500 г свинини (лопатка або грудинка)
  • 2 середніх буряки
  • 1 середня головка капусти
  • 2 середні моркви
  • 1 велика цибулина
  • 3 середніх картоплини
  • 2 зубчики часнику
  • 1 столова ложка томатної пасти
  • 2 столові ложки оцту
  • 1 столова ложка цукру
  • 3 столові ложки рослинної олії
  • 1 лавровий лист
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • Сіль та перець за смаком
  • Зелень (петрушка, кріп) для подачі
  • Сметана для подачі (за бажанням)

Приготування:

  1. Приготування бульйону:
    • Промийте свинину, покладіть її у велику каструлю і залийте 2,5 літрами води. Доведіть до кипіння, зніміть піну і додайте лавровий лист та горошини чорного перцю. Зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні протягом 1,5 години, поки м’ясо не стане м’яким.
    • Вийміть м’ясо з бульйону, дайте йому охолонути, наріжте на шматочки і поверніть у бульйон.
  2. Підготовка овочів:
    • Очистіть і наріжте буряки тонкою соломкою або натріть на великій тертці.
    • Наріжте капусту тонкою соломкою.
    • Очистіть і наріжте моркву тонкими кружечками або натріть на великій тертці.
    • Наріжте цибулю дрібними кубиками.
    • Очистіть і наріжте картоплю кубиками.
  3. Приготування буряка:
    • У великій сковороді розігрійте 2 столові ложки рослинної олії. Додайте буряк, оцет, томатну пасту і цукор. Тушкуйте на середньому вогні протягом 10-15 хвилин, поки буряк не стане м’яким.
  4. Готування борщу:
    • У каструлю з бульйоном додайте картоплю і доведіть до кипіння. Варіть на середньому вогні 10 хвилин.
    • Додайте капусту, моркву та цибулю. Варіть ще 10 хвилин.
    • Додайте тушкований буряк, сіль та перець за смаком. Варіть ще 10 хвилин.
  5. Завершення та подача:
    • За кілька хвилин до закінчення варіння додайте подрібнений часник. Зніміть каструлю з вогню і залиште борщ настоюватися під кришкою протягом 10-15 хвилин.
    • Подавайте борщ гарячим, прикрашеним свіжою зеленню. За бажанням, додайте ложку сметани в кожну тарілку.

Борщ по-Бахмацьки – це насичена та смачна страва, яка відображає кулінарні традиції Чернігівщини. Його неповторний смак і аромат роблять цей борщ особливим серед інших варіацій українського борщу. Смачного!